DE GESCHIEDENIS VAN ONS BEDRIJF
Van Delden Limousines: een familiebedrijf met een rijke historie.
Vanuit Amsterdam verzorgen wij al 130 jaar luxe vervoer voor nationale en internationale gasten, executives en royalty. Inmiddels is het bedrijf in handen van de 5e generatie ‘Van Deldens’: broers Ralph en Robert. Het is ons een groot genoegen om onze bijzondere bedrijfshistorie met u te delen.
Hoe het begon ...
Het verhaal van Van Delden begint in 1888.
Aan de sfeervolle Govert Finckstraat, midden in de Pijp, begint Herman van Delden een stalhouderij. Met paarden en rijtuigen, geleid door professionele koetsiers, bood Van Delden vanaf de oprichting luxe, comfortabel vervoer binnen Amsterdam. Het bedrijf groeide snel, en zo kwam er een tweede stal aan de Huidenkoperstraat.
Helaas overleed Herman in 1905. Zijn zoon Gerard was toen slechts vijf jaar oud. Het bedrijf ging naar de oom van weduwe Van Delden, Martin. In 1928 nam Gerard van Delden het bedrijf over. Onder zijn leiding groeide Stalhouderij Van Delden tot een groot succes. Ze gingen van 26 naar 120 paarden, en bezaten maar liefst 80 rijtuigen. Dit nam een volledig blok op de Haarlemmerplein in beslag!
De Tweede Wereldoorlog bracht zware tijden met zich mee. Ook voor het bedrijf. Had de Stalhouderij in 1939 nog 90 paarden, in 1945 waren dat er slechts 16. Veel paarden werden gevorderd door de Duitsers, maar dankzij de fokkerij was er voldoende nieuwe aanwas. Toen de scholen sloten kwam Piet van Delden, zoon van Gerard, helpen in het bedrijf. Hiermee was de traditie van het familiebedrijf echt geboren.
Bijzondere wetenswaardigheid
Het allereerste rijtuig van de Stalhouderij was een Landauer, een betrouwbaar vervoersmiddel. Het laatste gebruikte rijtuig is een Victoria. Deze is nog lang in bezit van de familie geweest.
In 1956 had de Stalhouderij een primeur.
Tot de jaren ‘50 werd de koninklijke familie uitsluitend vervoerd door het Koninklijk Staldepartement. Maar in 1956 werd een bijzondere uitzondering gemaakt. Stalhouderij Van Delden kreeg als eerste (en enige) het voorrecht om een lid van het Koninklijk Huis te vervoeren tijdens haar tocht door Amsterdam: prinses Beatrix.
Dit was destijds de kroon op onze ambitie om alle klanten exclusief, luxe vervoer en service te bieden. Om hieraan te voldoen had de Stalhouderij zelfs bijzondere rijtuigen geïmporteerd uit Engeland. De zogenaamde Handsome Cab was al in de jaren ‘20 zeer populair in Londen, maar in Nederland nog nauwelijks bekend. Dit taxi-rijtuig bood comfort en luxe, en paste dan ook goed bij ons bedrijf.
Echter werd de vraag naar rijtuig-vervoer steeds minder, terwijl de vraag naar autovervoer toenam. En goede koetsiers bleken haast onmogelijk te vinden. In 1955 was de jongste koetsier ruim 50 jaar oud!
Bijzondere wetenswaardigheid
Twee zeer bekende paarden op de Stalhouderij waren Sokkel en Senior. Zij kwamen van Oscar Carré, en waren voorheen opgeleid als circuspaard. Nog jaren hebben zij dienst gedaan als uitstekende koetspaarden.
In 1959 koos het bedrijf definitief voor een andere koers.
Er werd een grote veiling georganiseerd in Amsterdam, waarbij het grootste deel van de paarden, koetsen en tuigen geveild werden. Deze veiling trok veel bekijks en kwam in alle kranten. Slechts vier paarden en rijtuigen bleven in bezit van het bedrijf.
De veiling was ook het moment dat Piet van Delden het bedrijf overnam van zijn vader Gerard. Hij verlegde de focus naar limousinevervoer en kocht de eerste auto: een Cadillac. Gelukkig hield hij wel vast aan onze traditie van luxe en stijl. Zo had deze Cadillac speciaal een grammofoon. Als een bruidspaar instapte, werd voor hen de bruidsmars van Lohengrin gespeeld.
Dankzij aandacht voor dit soort details heeft Van Delden vele bijzondere gasten mogen vervoeren. Onder andere Alfred Heineken, Popov, Elisabeth Taylor en John Denver stapten bij ons in, naast tientallen andere bekendheden. Een extra bijzondere gast was David Hasselhoff, die een weddenschap afsloot: hij wilde opgehaald worden in een limousine voorzien van een bar, sigaren en … een zwembad! Helaas bleek een gevuld opblaasbadje, inclusief badeend, niet voldoende om de weddenschap te winnen.
In 1971 werden de oude stalpanden definitief van de hand gedaan, en vestigde Van Delden zich in een nieuw pand aan de Visseringstraat. Hier was meer ruimte voor het groeiende aantal limousines.
Een modern bedrijf met oude tradities.
Peter van Delden, de zoon van Piet, was kind aan huis bij het bedrijf. Geen wonder dat hij vanaf zijn 18e al reed als chauffeur. Met name trouwerijen deed hij veel. Ook zijn zus, Caroline, was van jongs af aan betrokken en begon op haar 18e direct als chauffeur. Later is zij overgestapt naar het regelen van alle administratie en financiën, en dat doet ze nu nog altijd. Samen namen zij het bedrijf over van hun vader.
Ze bouwden verder op de vernieuwingen die Piet van Delden was begonnen. Vooral door zich meer te richten op de zakelijke markt. Zo werden er dagelijks acteurs en actrices door het hele land naar hun voorstellingen gereden. Corporate limousine vervoer werd belangrijker, al waren particulieren ook altijd welkom.
Een belangrijke stap was het leggen van contacten met reisagenten. Hierdoor werd Van Delden Limousine Service een belangrijke partner voor high-end vervoer voor toeristen. Dit begon als transfers, maar al snel werden compleet verzorgde tours aangeboden en werden er medewerkers aangenomen die meerdere talen beheersten. Zo konden ook internationale reizigers genieten van onze klasse.
Vandaag de dag is het bedrijf in handen van Ralph en broer Robert van Delden. Caroline werkt nog altijd op de financiën, samen met haar dochter Sandra. Een écht familiebedrijf dus. Ralph en Robert zijn zich zeer bewust van de rijke geschiedenis van Van Delden en de tradities die het bedrijf gevormd hebben. Tradities van luxe en kwaliteit, van durven vernieuwen en van tijdig inspelen op veranderingen in de maatschappij.
Ons bedrijf is veel veranderd. Maar wat altijd is gebleven, is ons streven om u vervoer te bieden van de hoogste kwaliteit met de beste service. Al 130 jaar.